Velikonoční osení – kdy a jak ho vysít?

Velikonoční osení je velmi jednoduché na výrobu a zvládnete to i s malými dětmi. Vytvoří vám doma kousek zeleného jara a vy budete mít základ pro další velikonoční dekorace. Po vysetí osení můžete den za dnem sledovat, jak vám klíčky rostou před očima. Tak jdeme na to?

Co budeme potřebovat?

Na výrobu osení nepotřebujete nic speciálního. Stačí květináč, miska, či talířek, do kterého nasypete hlínu. Krátkodobě seté osení nepotřebuje odtokovou dírku, takže máte mnohem větší možnost výběru. My si vybrali květináč z nové kolekce Garden Trading. Samotné osení seženete v každém zahradnictví za pár korun a půl kilový pytlík vám vystačí na několik sezón.

1. Květináč se zelenou glazurou Garden Trading 2. Zápichy na bylinky 3. Dóza s dřevěnou lžičkou 4. Osení 200 g 5. Kontejner na hlínu s lopatkou 6. Konvička s kropítkem Haws 7. Lněná utěrka Magic Linen

Kdy osení vysít?

Velikonoční osení se vysívá 10 dní před svátky. Pokud by se vám zdálo, že roste moc rychle, můžete ho přemístit na chladnější místo a růst tak omezit. Stvoly trávy můžete zastřihnout a tvarovat podle sebe. Zapomněli jste a chcete vysít osení na poslední chvíli? Namočte semínka na několik hodin do vody a až poté vysejte, osení pak vyroste mnohem rychleji.

Postup

  • Do umytého květináče nasypeme hlínu 2 cm pod okraj a lehce ji upěchujeme. My použili kontejner na hlínu s lopatkou Garden Trading, díky které jsme si nerozsypali hlínu všude kolem. Pokud zahradničíte v bytě, určitě dózu na hlínu i s lopatkou oceníte.
  • Semínka osení nasypeme na hlínu těsně vedle sebe aby tráva byla krásně hustá. Někdo doporučuje osení ještě zasypat hlínou, my ho už nezakrývali a nechali volně klíčit. Je to rychlejší a mezi stvoly pak není přebytečná hlína.
  • Osení zalejeme konvičkou s kropítkem, které je k semínkům šetrné a nevyplaví je. Ideální je například konvička Haws, která má kropítko odnímatelné.

Hotovo! Nyní stačí počkat 5-7 dní. Položte jej na světlé a teplé místo, udržujte ho vlhké a pravidelně ho kropte. Pokud by se vám zdálo, že semínka začínají plesnivět, zálivku omezte. Už druhý den byste měli vidět první klíčky.

Do osení můžete dát zápichy jako dekoraci. My použili papírové jmenovky na bylinky a našeho skleněného zajíčka jako zápich.

Leave a Reply

Your email address will not be published.