Vánoční dům

Skleněné ozdoby, koledy, svařák. Prodejna Decor by Glassor se v srpnu promění na Vánoční dům

„Zažil někdo v parném létě sněžení? Zlatý voči!“ zpívá se ve známé pohádce. Sněžit sice nebude, ale zimní atmosféru mohou zájemci zažít už koncem srpna v obchodě se skleněnými ozdobami Decor by Glassor v Liberci na Sokolovském náměstí. Ten se jako součást festivalu skla Crystal Valley Week promění ve Vánoční dům. Ve dnech od 28. srpna do 2. září 2023 zákazníky přiláká zvuk koled a vůně svařáku. Skleněné vánoční ozdoby si budou moci nejen koupit, ale také sami vyrobit.

Obchod Decor by Glassor se letos stane Vánočním domem už podruhé. „Věřím, že v horkém létě přineseme tématem Vánoc i samotnou nabídkou ozdob a dekorací chtěné osvěžení,“ zmínila manažerka obchodu Klára Jandorová. Uvnitř se prodejna rozzáří vánočními ozdobami různých barev, motivů i tvarů, které firma Glassor sama navrhuje a vyrábí.

Zvenku ji pak bude zdobit nová světelná instalace, která vznikla v rámci projektu Světlo pro Vánoční dům. Unikátní světelná projekce tvořená z jemných krystalů na zlatém drátku, od nichž se odráží decentně provlékávající světlo, zůstane na exteriéru domu z 19. století na Sokolovském náměstí v Liberci natrvalo, kde prodejna Decor by Glassor sídlí. Umožní tak zákazníkům snadnější lokalizaci obchodu.

Vedle prodeje vánočních ozdob, které firma Glassor nabízí celoročně v obchodě, si budou moci děti i zájemci z řad dospělých vyzkoušet malování a foukání skleněných vánočních ozdob. Oproti loňsku se program Vánočního domu obohatí o tvořivé dílničky zaměřené na perličkové ozdoby, které vyrábí firma Rautis. K vidění bude i ukázka foukání vánočních ozdob v podání zkušeného skláře.

Týden Křišťálového údolí má být pro české i zahraniční turisty skutečně výjimečným zážitkem. Velký letní sklářský festival Crystal Valley Week nabídne už druhým rokem živé ukázky výroby skla přímo v centru města, skleněné instalace v ulicích, výstavy, speciální křišťálový trh, světelnou show, hudbu i zábavu. Libercem také bude jezdit Křišťálová tramvaj, vyzdobená modely firmy Precioza. Návštěvníky čeká i komentovaná prohlídka nově rekonstruovaného libereckého Liebiegova paláce se zaměřením na nádherné lustry, které v něm jsou.

Festivalem provází symbol skleněného draka, který sám sobě taví ocas a motto Sklo je naše historie, současnost i budoucnost. Chceme, aby se o skle mluvilo jako o živé věci, která není nějakým skanzenem, ale je to něco, co je opravdu bytostně spjaté s naším regionem a má to budoucnost. Tomu jsme přizpůsobovali i symbol festivalu, tedy motiv s drakem, který koluje ve věčném kruhu. Považujeme to tedy za prvek věčnosti sklářského řemesla a zároveň trošku toho, že sklo je možné pořád dokola recyklovat,“ vysvětluje ředitel festivalu David Pastva.

Od Pastvy také pochází samotný nápad proměnit prodejnu Decor by Glassor ve Vánoční dům. „Dlouhodobě hledám cesty, jak vánoční ozdoby přiblížit lidem. Obecně i to, že se vyrábí tady, a liberecku a jablonecku. Takže když jsme loni plánovali, co dělat během Crystal Valley Weeku, oslovili jsme Decor by Glassor a Vánoční dům se stal jednou ze stěžejních zastávek,“ doplňuje.

Vánoční ozdoby jsou neodmyslitelnou součástí sklářské tradice na Liberecku, proto i ručně vyráběné ozdoby firmy Glassor Decorations nesmí na festivalu chybět. Glassor udržuje už 20 let výrobu skleněných ozdob v severních Čechách. Vedle tradičních motivů představuje i nové, moderní kolekce a probouzí tak zájem i u mladých. V kolekci Retro poznají starší ročníky ozdoby, které jako děti vídaly na vánočním stromečku. Zlatobílé ozdoby kolekce Zlatý příběh nebo moderní kolekce Jmelí & Cesmína naopak ukazují, že i tradiční řemeslo je možné skloubit se současnými trendy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.