Ozdoba sv. Zdislavy

Ozdoba sv. Zdislavy bude nováčkem mezi nadačními ozdobami. Pomáhá nevyléčitelně nemocným

Vánoční ozdoby české rodinné společnosti Glassor Decorations pomáhají pacientům hospice sv. Zdislavy v Liberci. Z každého prodaného srdíčka z kolekce s příznačným názvem „Navždy“ daruje firma dvacet až třicet korun na pomoc nevyléčitelně nemocným. Ručně vyráběná srdíčka se tak zařadila mezi tzv. nadační ozdoby, prostřednictvím nichž Glassor přispívá na české i světové neziskové projekty. Ozdoby, které pomáhají, si zákazníci mohou po celý rok koupit na e-shopu i na prodejně Decor by Glassor v Liberci na Sokolovském náměstí.

Spolupráce s hospicem sv. Zdislavy započala kampaní „Pošli dobro do hospice“, do které se Glassor zapojil. Kampaň už sice skončila, ale část výtěžku z prodeje srdíček proudí na konto hospice i nadále. „Prodej srdíček pro hospic bude pokračovat, dokud bude mezi lidmi zájem pomáhat. Dále máme v plánu vytvořit i skleněnou vánoční ozdobu svaté Zdislavy, která se stane další z našich klasických nadačních ozdob,“ uvedla manažerka obchodu Decor by Glassor Klára Jandorová.

Partnerství s Glassorem pokládá fundraiserka Helena Kuličová z Hospice sv. Zdislavy za zcela výjimečné. „Podařilo se nám se spojit ve sváteční době celého roku, propojit křehkou krásu vánočních ozdob, které nás vrací do dětství, vykouzlí úsměvy a dělají radost, s krásou života,“ popsala.

Hospicová péče je finančně velmi náročná. Částečně je hrazena z plateb zdravotních pojišťoven, část provozu pak pokryjí dotace, přesto Hospici sv. Zdislavy v Liberci asi čtvrtina prostředků na dofinancování chybí. Proto je každá darovaná koruna pro hospic velmi důležitá. „Nesmírně si ceníme každého dárce, který nám na naši činnost přispěje. Díky těmto finančním prostředkům dokážeme udržovat kvalitu a poskytovat služby tak, jak je poskytujeme,“ doplnila Kuličová.

Získané finance putují na péči v lůžkovém hospici, ale také na dojíždění zdravotních sester za klienty do jejich domovů. Peníze od dárců tedy zaplatí například pohonné hmoty, hlavní položkou v rozpočtu hospice jsou však mzdy zaměstnanců. „Tým zdravotníků a pečovatelů nepřetržitě poskytuje služby lidem, kteří potřebují podpořit v nejsložitějších chvílích života. Jejich práce zaslouží veliké uznání mimo jiné také v podobě finanční odměny,“ míní Kuličová.

Glassor Decorations přispívá na neziskové projekty pravidelně. Vedle prodeje nadačních ozdob firma také každoročně zasílá ozdoby domovům seniorů a nemocnicím. „Pomáhání má dvě stránky. Jedna je o financích a ta druhá o šíření radosti a úsměvu. Posíláme ozdoby seniorům a do nemocnic, abychom ve vánoční době přispěli k vřelé sváteční atmosféře,“ popsala Jandorová.

Sérii nadačních ozdob odstartovala před dvěma lety ozdoba mořské želvy, která vznikla v součinnosti s Viktorkou Seifertovou, ambasadorkou projektu Chráníme mořské želvy. Na spolupráci s Viktorkou navázala firma i o rok později, kdy představila figurku primáta outloně, který bývá obětí pytláků kvůli svým velkým, roztomilým očím. Pro milovníky exotických zvířat nabízí Glassor ještě figurku slona, jehož koupí zákazník podpoří organizaci Save elephants, bojující za přežití divokých slonů a dalších ohrožených druhů ve střední Africe.

Loni tým Glassor Decorations vytvořil nadační ozdobu pejska Defíka. Koupí tohoto ručně foukaného a malovaného pejska přispěje zákazník na plyšové pejsky Defíky, které vozí záchranáři v sanitkách pro úlevu od bolesti a snížení stresu u malých pacientů. „Přestože si to nikdo z nás nepřeje, náplní naší práce je samozřejmě také péče o děti. Abychom dětem alespoň trochu ulehčili v těchto zátěžových situacích, vozíme v sanitce pejska záchranáře,“ doplňuje Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje.

Samotnému prodeji nadační ozdoby předchází dlouhý proces výroby, který začíná u designérky Marianny Malíkové. „Snažím se vždycky správně pochopit celý projekt a zachytit, co má daná ozdoba vyjadřovat. U outloně byly tím nejdůležitějším aspektem jeho veliké, smutné oči. Chtěli jsme, aby byl roztomilý, ale zároveň vzbuzoval v lidech lítost. Aby ozdoba vyvolávala emoce,“ popsala Malíková.

Kreslený návrh je následně promítnut do hliněného 3D modelu, který tvoří základ pro formu, do níž foukač ozdobu nafouká. Dále přichází na řadu stříbření ozdob a práce malířek skla. Všechny tyto kroky má Glassor Decorations pod svými křídly. Nadační i všechny ostatní ozdoby vyrábějí skláři v severních Čechách a navazují tak na tradici sklářství, která v tomto regionu sahá až do 13. století.

Leave a Reply

Your email address will not be published.