Vánoční recept: Perníčkové donuty s ruby čokoládou a slaným karamelem

Že už vás žádný vánoční recept nepřekvapí? Vyzkoušejte náš nový recept netradičních perníčkových donutů, který pro nás připravila šikovná foodblogerka Verunanook. Slibujeme, že se u vás doma stanou hitem a vy si tak budete moci vyhrát se zajímavými chutěmi a kombinacemi. Tak jdeme vařit, smažit a zdobit?

Ingredience (cca 14 ks donutů)

Těsto

  • 500 g hladké mouky 
  • 12 g perníkového koření
  • 11 g sušeného droždí
  • 40 g třtinového cukru
  • špetka soli 
  • 1 ČL vanilkových semínek (nebo vanilkové pasty) 
  • 2 vejce 
  • 50 g změklého másla 
  • 210 ml vlažného mléka 
  • + řepkový nebo slunečnicový olej na smažení

Růžová poleva

  • 150 g ruby čokolády
  • 10 g tuku 
  • hrst lyofilizovaných malin

Slaný karamel

  • 150 g cukru krupice 
  • 100 g vody 
  • 100 g másla
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 1,5 ČL soli
  • hrst pekanových ořechů

Postup

  1. V míse smícháme suché ingredience, přidáme změklé máslo a rukama propracujeme do směsi. Vidličkou prošleháme vejce a vanilková semínka (vanilkovou pastu) v mléce a postupně zapracujeme do směsi.
  2. Vypracujeme měkké, mírně lepivé těsto. Vložíme do mísy vytřené olejem, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí přendáme na pomoučený vál, prohnětením z něj odstraníme vzduchové bubliny, vytvarujeme bochánek a opět vložíme do mísy. Zakryjeme a necháme ještě 45 minut kynout.
  3. Mezitím, co nám kyne těsto, si připravíme slaný karamel. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a přivedeme k varu. Nejprve se nám začne tvořit sirup a až později, co se odpaří voda, začne cukr karamelizovat.  V momentě, kdy má cukr zlatou až hnědou barvu (pozor! Nesmí se spálit), přidáme do karamelu změklé máslo a pořádně zamícháme. Nakonec přilijeme smetanu pokojové teploty (nikdy ne přímo z lednice, aby se nám karamel nesrazil) a pořádně opět zamícháme, aby se vše spojilo. Hotový karamel přelijeme do misky a nakonec přimícháme sůl (karamel musí být ještě horký, jinak by se sůl nerozpustila). 
  4. Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme na 1 cm vysoký plát. Velkým vykrajovátkem tvoříme kolečka a menším střed. Pokládáme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme opět kynout na dvojnásobný objem.
  5. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej (donuty musí plavat) a do rozpáleného oleje postupně vkládáme donuty. Smažíme z obou stran do zlatova, vyndáme na papírovou utěrku a necháme vystydnout. 
  6. Donuty se slaným karamelem: vychladlé donuty zdobíme slaným karamelem a drcenými pekanovými oříšky. 
  7. Donuty s ruby polevou: ve vodní lázni rozpustíme ruby čokoládu s tukem. Vychladlé donuty v čokoládě namáčíme a posypeme lyofilizovanými malinami.

Přejeme vám dobrou chuť!

K vaření se vám bude hodit:

Leave a Reply

Your email address will not be published.