Že už vás žádný vánoční recept nepřekvapí? Vyzkoušejte náš nový recept netradičních perníčkových donutů, který pro nás připravila šikovná foodblogerka Verunanook. Slibujeme, že se u vás doma stanou hitem a vy si tak budete moci vyhrát se zajímavými chutěmi a kombinacemi. Tak jdeme vařit, smažit a zdobit?
Ingredience (cca 14 ks donutů)
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 12 g perníkového koření
- 11 g sušeného droždí
- 40 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1 ČL vanilkových semínek (nebo vanilkové pasty)
- 2 vejce
- 50 g změklého másla
- 210 ml vlažného mléka
- + řepkový nebo slunečnicový olej na smažení
Růžová poleva
- 150 g ruby čokolády
- 10 g tuku
- hrst lyofilizovaných malin
Slaný karamel
- 150 g cukru krupice
- 100 g vody
- 100 g másla
- 80 ml smetany ke šlehání
- 1,5 ČL soli
- hrst pekanových ořechů


Postup
- V míse smícháme suché ingredience, přidáme změklé máslo a rukama propracujeme do směsi. Vidličkou prošleháme vejce a vanilková semínka (vanilkovou pastu) v mléce a postupně zapracujeme do směsi.
- Vypracujeme měkké, mírně lepivé těsto. Vložíme do mísy vytřené olejem, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí přendáme na pomoučený vál, prohnětením z něj odstraníme vzduchové bubliny, vytvarujeme bochánek a opět vložíme do mísy. Zakryjeme a necháme ještě 45 minut kynout.
- Mezitím, co nám kyne těsto, si připravíme slaný karamel. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a přivedeme k varu. Nejprve se nám začne tvořit sirup a až později, co se odpaří voda, začne cukr karamelizovat. V momentě, kdy má cukr zlatou až hnědou barvu (pozor! Nesmí se spálit), přidáme do karamelu změklé máslo a pořádně zamícháme. Nakonec přilijeme smetanu pokojové teploty (nikdy ne přímo z lednice, aby se nám karamel nesrazil) a pořádně opět zamícháme, aby se vše spojilo. Hotový karamel přelijeme do misky a nakonec přimícháme sůl (karamel musí být ještě horký, jinak by se sůl nerozpustila).
- Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme na 1 cm vysoký plát. Velkým vykrajovátkem tvoříme kolečka a menším střed. Pokládáme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme opět kynout na dvojnásobný objem.
- Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej (donuty musí plavat) a do rozpáleného oleje postupně vkládáme donuty. Smažíme z obou stran do zlatova, vyndáme na papírovou utěrku a necháme vystydnout.
- Donuty se slaným karamelem: vychladlé donuty zdobíme slaným karamelem a drcenými pekanovými oříšky.
- Donuty s ruby polevou: ve vodní lázni rozpustíme ruby čokoládu s tukem. Vychladlé donuty v čokoládě namáčíme a posypeme lyofilizovanými malinami.
Přejeme vám dobrou chuť!

