Celozrnné špaldové palačinky s blaťáckým zlatem, avokádem a řeřichovým dipem

Jídla plná barev a pestrých surovin, takové jsou recepty šikovné foodblogerky Verunanook. Jako další si pro nás připravila dokonalou záležitost na dlouhé, víkendové brunche. Palačinky na všechny způsoby jsou oblíbenou pochoutkou nejen ve Francii. Například v Číně se palačinkou s čerstvou zeleninou oslavují první dny jara. Pojďme si také užít probouzející se přírody a ochutnat něco nového. Slané palačinky se u vás doma stanou hitem!

Ingredience (na 6 palačinek)

  • 2 vejce
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 350 – 450 ml plnotučného mléka
  • olivový olej
  • 1 zralé avokádo
  • 100 g mraženého hrášku
  • 150 g sýru blaťáckého zlata s ořechy
  • 6 ks ředkviček
  • 2 hrsti polníčku
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • hrst řeřichy
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Nejprve si připravíme dip. Zakysanou smetanu smícháme s utřeným česnekem, nasekanou řeřichou a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
  • V míse smícháme vejce, mouku, mléko a špetku soli a vytvoříme tak řídké těstíčko (hustotu upravíme buď přidáním mléka nebo mouky). 
  • Na plotně rozehřejeme pánev, přidáme kapku oleje a postupně osmažíme všechny palačinky z obou stran dozlatova.
  • Mražený hrášek krátce orestujeme na olivovém oleji, osolíme opepříme a dáme stranou (aby neztratil barvu).
  • Avokádo zbavíme slupky a pecky, a nakrájíme na plátky. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka a blaťácké zlato na tenké plátky. 
  • Začneme kompletovat palačinky. Na polovinu palačinky naskládáme 2 plátky sýru, plátky avokáda, hrst hrášku, ředkvičky, polníček a palačinku přehneme na polovinu. 
  • Podáváme s řeřichovým dipem. Přejeme dobrou chuť! 

Pro dokonalý brunch i u vás doma