Nadační ozdoba – Chráníme mořské želvy

Nápad na vytvoření kolekce nadačních ozdob se u nás zrodil již před několika měsíci. Štěstí nám přálo a my se na jedné z našich vánočních dílen setkali s inspirativní mladou slečnou Viktorkou a její maminkou Dagmarou Tělupilovou. Vyprávěly nám o svých cestách a záchraně mořských želviček. Mrzelo je, že nemáme v nabídce žádnou mořskou želvu a tak se zrodil nápad na novou ozdobu.

Od návrhu po hotovou ozdobu

Výroba samotné ozdoby trvá měsíce až roky. Vše začne kresleným návrhem naší designerky, který modelář zhmotní do hliněného modelu ve skutečné velikosti. U želvičky je to 10 x 5 cm. Hliněný model se zaformuje a vznikne železná forma do které se fouká sklo. Mořská želva je typická svými dlouhými ploutvemi, což byl při výrobě celkem oříšek. Po nafoukání skleněných ozdob přijde na řadu vzorování s našimi malířkami. Kreativní proces, kdy se zkouší různé barevné varianty a technologie. Želvička má krásný tyrkysový krunýř v barvě moře a béžové tělo s hnědými flíčky.

Koupí skleněné želvičky přispějete 150 kč na ochranu mořských želv

Projekt Chráníme mořské želvy se ve spolupráci s indonéskou organizací Konservasi Biota Laut Berau zabývá ochranou 2 ostrovů v oblasti Berau, která tvoří nejdůležitější líhniště pro karety obrovské v celé jihovýchodní Asii a osmé nejdůležitější líhniště na světě. Vyskytují se zde i kriticky ohrožené karety pravé. Ochranu podporují členové organizace také na ostrově Lembata na jihu Indonésie, jako konzultanti působí například na Srí Lance. Kromě přímé ochrany líhních pláží se věnují vzdělávání a rozvoji místních obyvatel. Projekt Chráníme mořské želvy usiluje o zefektivnění ochrany mořských želv celosvětově, proto spolupracuje s vládami i s dalšími ochranářskými organizacemi. Působí také jako konzultanti, přispívají do médií a tvoří vzdělávací materiály pro děti, které se dnes používají v mnoha zemích světa včetně ČR. 

Viktorka, ambasadorka projektu Chráníme mořské želvy

S projektem Chráníme mořské želvy jsme se spojili díky Viktorce a nyní můžete koupí této skleněné ozdoby podpořit organizaci, která chrání mořské želvičky a vzdělává děti po celém Česku. Moc jim fandíme a těšíme se, že podobných projektů bude jen a jen přibývat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.