Letní povídání se Sabrinu Sečkovou: o životě v deštivém Londýně na prosluněné zahradě v Liberci

Se Sabrinou Sečkovou, manželkou českého velvyslance ve Spojeném království Libora Sečka, jsme si povídali o životě v Londýně, o české ambasádě a o tom jaký je anglický styl. Sešli jsme se v příjemně klidném prostředí domu, který leží v centru Liberce a patří Sabrininým rodičům. Okouzleně jsme poslouchali energické vyprávění o Anglii a nafotili krásné fotografie se Sabrininou dcerou Pastelkou (Stellou). Přejeme příjemné a inspirativní počtení.

Jak dlouho v Anglii s rodinou žijete?

V Anglii jsme čtyři roky, přijeli jsme v roce 2016 a teď začneme poslední rok v Londýně. Bydlíme ve velkém domě se zahradou, což je rezidence českých velvyslanců od roku 1956. Dům se jmenuje Villa Magnolia podle rozkvetlých magnoliovníků, které byly po rozsáhlé rekonstrukci zničeny. S manželem jsme tyto krásné stromy do zahrad opět vrátily.

Jaká je vaše hlavní náplň na české ambasádě?

Pomáhám s kulturními aktivitami a jsem zapojena do všech činností ambasády. Nedávno jsme uspořádali velký ples k příležitosti výročí Sametové revoluce. Když přijede politická delegace, například premiér s manželkou, tak já se starám o tu manželku. S manželem jsme velcí milovníci současného umění a teď budeme připravovat krásnou výstavu v Birminghamu sochaře Kryštofa Kintery.

Čím vás Anglie okouzlila?

Já miluji předvánoční čas v Londýně. Angličani milují Vánoce a jejich adventní výzdoby jsou fantastické. Každý obchodní dům má patro věnované Vánocům a nakoupíte tam krásné maličkosti s nápadem. Každý obchodní dům má svůj vlastní styl. Můj oblíbený je například Liberty, prostorná tudorovská bíločerná budova, kde najdete krásné dekorace. Harrods je typicky anglický s malými pokojíky a útulným prostředím. Vánoční ozdoby jsou velmi často s anglickou vlajkou nebo i s královnou Alžbětou.

Jak byste popsala typický anglický styl?

Jako takový malebný, farmářský. Angličani mají velmi rádi mnoho doplňků a maličkostí. Samozřejmě zde najdete i nadšence moderny a minimalismu, ale kdykoliv vyjedete z města, najdete romantické domečky s malými záclonkami. Jsou to ohromní zahradníci, takže si potrpí na doplňky do zahrady, jako jsou konvičky. Dále je zde také velké téma počasí, takže opravdu typické jsou pro Anglii holínky a pláštěnky.

Jak vypadá váš volný čas a relaxace?

Hodně cvičím jógu, Stella chodí do školy a volný čas trávíme spolu. Jezdíme na výlety a prozkoumáváme okolí. Líbí se nám anglický venkov a rádi jezdíme také k moři. Je to velmi nárazové, ale neustále je co dělat.

Jak vnímají Angličané Českou republiku?

Když jsme žili v Číně, kde jsme prožili nádherných 6 let, tak nás vnímali jako západní zemi. Když jsme přijeli do Anglie, vnímali nás jako zemi východní. Byli jsme zklamaní, ale za ty čtyři roky jsme udělali kus práce a Českou republiku jsme se snažili ukázat v tom nejlepším světle. Velmi se jim líbí naše Česká filharmonie, která na ambasádě často hraje a přes tu hudbu nás vnímají asi nejvíce.

Co jsou ty nejkrásnější okamžiky, které jste v Londýně prožila?

Setkala jsem se Královnou na plese, který každoročně pořádá pro velvyslance a jejich doprovod. Dohromady se na plese sejde asi 300 lidí. Královna ve svých 93 letech všechny obejde, potřese si s každým rukou a zeptá se vás, jak se máte. Je to velmi milá a čiperná paní. V zahradách Buckinghamského paláce pořádá zahradní párty, kde jsme v komornější společnosti s celou královskou rodinou. Máte možnost si popovídat s Williamem a s Kate. To je prostě neuvěřitelné a je to opravdu zážitek. Další taková ta třešnička na dortu jsou určitě dostihy Royal Ascot, nebo třeba Wimbledon. Jsem velmi ráda, že jsem měla možnost těch pár let v Anglii prožít.

Jaké máte plány do budoucna?

Po šesti letech se vrátíme do naší rodné země a budeme si užívat krásy místní přírody. Moc se těšíme na návrat do Prahy a na to, co nám budoucnost přinese.

Ikonické konvičky Haws z Anglie

Leave a Reply

Your email address will not be published.