Podzimní recept na tagliatelle s dýňovou omáčkou

Sychravé dny rozzáříte barevným a teplým jídlem ze sezónních potravin. Dýně posiluje imunitní systém a je bohatá na vitamíny. Najdete ji teď skoro na každé zahrádce, kde se nekontrolovatelně rozrůstá. Nejznámější pokrm je bezpochyby dýňová polévka, která se vaří téměř v každé domácnosti. Pojďte s námi vyzkoušet něco nového. Foodblogerka Verunanook vytvořila originální recept, který kombinuje na pohled pestré a chuťově zajímavé suroviny. Tagliatelle s dýňovou omáčkou, čočkou beluga, pestem z baby špenátu, parmazánem a praženými vlašskými ořechy vás jistě ohromí.

Ingredience (4 porce)

  • 1/2 dýně Hokaido
  • 500 g těstovin tagliatelle
  • 250 g čočky beluga
  • 100 g baby špenátu
  • 100 g parmazánu
  • 70 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce
  • 50 g pražených slunečnicových semínek s chilli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Dýni nejdříve rozkrojíme a zbavíme semínek. Nakrájíme ji na větší kostičky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme na 180 stupňů dokud dýně nezezlátne. 
  • Mezitím, co se peče dýně, si uvaříme čočku dle návodu na obalu a necháme stranou. 
  • Do robotu nasypeme polovinu baby špenátu, 2 stroužky česneku, slunečnicová semínka, polovinu parmazánu, olivový olej, sůl a rozmixujeme na hladké pesto. Uvaříme těstoviny dle návodu, aby byly al-dente. Na pánvi si opražíme nahrubo nasekané vlašské ořechy. 
  • Nastal čas na přípravu omáčky. Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, tak přidáme nastrouhaný zázvor, rozdrcenou chilli papričku, prolisovaný 1 stroužek česneku a necháme asi 2 minuty smažit. Do takto vzniklého základu přisypeme kurkumu, mletý koriandr a necháme rozvonět. Na závěr přidáme upečené kostičky dýně a zalijeme kokosovým mlékem. Vše rozmixujeme a pokud se nám zdá, že je omáčka příliš hustá, přilijeme vodu nebo zeleninový vývar a dochutíme pepřem a solí. 
  • Na závěr si vezmeme velkou pánev, ve které smícháme vše připravené. To znamená, že spojíme uvařené těstoviny s dýňovou omáčkou, špenátovým pestem, čočkou a praženými vlašskými  ořechy. Necháme prohřát a těsně před podáváním dosypeme druhou polovinu balíčku baby špenátu, na hoblinky nakrájený parmazán, promícháme a servírujeme. 

Přejeme vám dobrou chuť!