Sychravé dny rozzáříte barevným a teplým jídlem ze sezónních potravin. Dýně posiluje imunitní systém a je bohatá na vitamíny. Najdete ji teď skoro na každé zahrádce, kde se nekontrolovatelně rozrůstá. Nejznámější pokrm je bezpochyby dýňová polévka, která se vaří téměř v každé domácnosti. Pojďte s námi vyzkoušet něco nového. Foodblogerka Verunanook vytvořila originální recept, který kombinuje na pohled pestré a chuťově zajímavé suroviny. Tagliatelle s dýňovou omáčkou, čočkou beluga, pestem z baby špenátu, parmazánem a praženými vlašskými ořechy vás jistě ohromí.
Ingredience (4 porce)
- 1/2 dýně Hokaido
- 500 g těstovin tagliatelle
- 250 g čočky beluga
- 100 g baby špenátu
- 100 g parmazánu
- 70 g vlašských ořechů
- 1 cibule
- 400 ml kokosového mléka v plechovce
- 50 g pražených slunečnicových semínek s chilli
- 3 stroužky česneku
- 3 cm zázvoru
- 2 lžíce kurkumy
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 chilli paprička
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Dýni nejdříve rozkrojíme a zbavíme semínek. Nakrájíme ji na větší kostičky, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme na 180 stupňů dokud dýně nezezlátne.
- Mezitím, co se peče dýně, si uvaříme čočku dle návodu na obalu a necháme stranou.
- Do robotu nasypeme polovinu baby špenátu, 2 stroužky česneku, slunečnicová semínka, polovinu parmazánu, olivový olej, sůl a rozmixujeme na hladké pesto. Uvaříme těstoviny dle návodu, aby byly al-dente. Na pánvi si opražíme nahrubo nasekané vlašské ořechy.
- Nastal čas na přípravu omáčky. Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, tak přidáme nastrouhaný zázvor, rozdrcenou chilli papričku, prolisovaný 1 stroužek česneku a necháme asi 2 minuty smažit. Do takto vzniklého základu přisypeme kurkumu, mletý koriandr a necháme rozvonět. Na závěr přidáme upečené kostičky dýně a zalijeme kokosovým mlékem. Vše rozmixujeme a pokud se nám zdá, že je omáčka příliš hustá, přilijeme vodu nebo zeleninový vývar a dochutíme pepřem a solí.
- Na závěr si vezmeme velkou pánev, ve které smícháme vše připravené. To znamená, že spojíme uvařené těstoviny s dýňovou omáčkou, špenátovým pestem, čočkou a praženými vlašskými ořechy. Necháme prohřát a těsně před podáváním dosypeme druhou polovinu balíčku baby špenátu, na hoblinky nakrájený parmazán, promícháme a servírujeme.