Dalgona kafe – osvěžení pro všechny milovníky kávy

Pokud je Instagram vaše oblíbená aplikace, tento nový způsob přípravy kávy vás nemohl minout. Lahodné dalgona coffee je velmi jednoduché na přípravu a řadí se určitě mezi ty nejvíce fotogenické kávy.

Příprava zabere jen pár minut, co budete potřebovat?

  • Rozpustná káva
  • Cukr
  • Mléko (může být i rostlinné)
  • Voda
  • Pár kostek ledu
  • Sklenička nebo hrníček
  • Mísa na šlehání
  • Elektrický šlehač nebo ruční metlička

Kávu, cukr a vodu smíchejte v míse v poměru 1:1:1. My jsme smíchali dvě lžíce od každé suroviny abychom měli dostatek na dvě kávy.

Směs vymixujte do krémové pasty, která by měla být co nejvíce nadýchaná. Kávová pasta bude velmi sladká, pokud nejste milovníci sladkých nápojů, můžete dát do směsi cukru méně ale počítejte s tím, že vám nepůjde tak dobře našlehat a rychleji se pasta rozteče.

Do sklenice dejte ledové kostky až po okraj a zalijte je mlékem. Můžete experimentovat s chutěmi a použít třeba kokosové, ovesné nebo mandlové mléko. Našlehanou hmotu lžící opatrně nandejte na kostky ledu. Vytvoří se vám krásná kávová čepička a máte hotovo!

Pokud nemáte chuť na ledové osvěžení, můžete si připravit variantu s teplým mlékem. Našlehaná pasta se vám pak bude lépe v mléku rozpouštět.

Trocha té „historie“, kde se káva objevila?

Tento ledový nápoj by mohl nosit název „koronavirová káva“. Vznikl z frustrace lidí, kteří nemohli chodit v průběhu pandemie ven a stýkat se s kamarády v kavárnách. Vymysleli tedy způsob, jak si zajímavou kávu vyrobit i z pohodlí domova bez kávovarů a elektrických šlehačů. Trend DIY kávy, kterou si může připravit každý doma, se začal rychle šířit na sociálních sítích. Název Dalgona poprvé vyslovil jihokorejský herec Jung Il-woo v televizní show Stars‘ Top Recipe at Fun-Staurant. Káva mu připomněla oblíbenou korejskou pochoutku Dalgona, která se prodává na ulicích jako takové sladké kulaté sušenky na špejlích.

Co jsme k výrobě a servírování použili?

Leave a Reply

Your email address will not be published.