DIY: Jak doma vypěstovat avokádo a další rostliny z pecky?

Pěstování rostlin ze semínek a pecek je zážitek o který se nesmíte ochudit. Je to velmi jednoduché a doma to zvládne opravdu každý. Během několika týdnů můžete sledovat všechny fáze vývoje od prvního kořínku po růst stonku s velkými listy. Správnou péčí se vám semínko odmění a vyroste z něj nádherná květina.

Klíčit semínka a pecky můžete z každého ovoce, stromu či květiny. V posledních letech svoji oblibu i v pěstování získalo právě avokádo. Ukážeme vám tedy jak avokádo snadno vypěstovat. Tento postup vám zaručí téměř stoprocentní úspěšnost a můžete jej vyzkoušet také s peckami z manga, datlí, liči, granátového jablka a mnoho dalších.

Co budete potřebovat?

  1. Vyberte si avokádo, které je zralé. Poznáte to tak, že má tmavou, nahnědlou šlupku a je na dotek měkké.
  2. Opatrně avokádo rozřízněte na půl tak, aby jste nepoškodili pecku. Pecku důkladně očistěte aby na ní nezůstala žádná tmavě hnědá slupka. Můžete jí dočistit drsnější stranou houbičky. Očištěná pecka nebude hnít a vyroste z ní zdravá rostlinka.
  3. Navlhčete ubrousek a pecku celou zabalte do ubrousku.
  4. Zabalenou pecku vložte do plastového pytlíku a otvor pečlivě uzavřete. Sáček uložte na tmavé místo bez slunečních paprsků. Třeba polička v kuchyni bude ideální.

Pecku máme připravenou ke klíčení na tmavém místě a nezbývá nám než čekat. Občas pytlík zkontrolujte, zda je ubrousek stále vlhký. Pokud by se vysušoval, dopřejte mu pár kapek vody. Po 2-3 dnech by se pecka měla začít otevírat a ukázat svůj první kořínek. Pecku stále udržujte ve vlhku dokud kořínek nebude dlouhý 2-3 centimetry. To je ta správná doba ho vložit do hlíny, či do klíčícího talířku.

Naplňte sklenici vodou až po okraj, položte na ní porcelánový talířek s otvorem a pecku vložte tak, aby kořínek směřoval do vody. Za několik týdnů vám začnou kořínky přibývat a avokádo ukáže své první lístky. Pokud se vám pěstování na talířku líbí, můžete tak květinu nechat, měnit jí vodu, či přidávat hnojivo. Vydrží stejně jako kdyby byla zasazená v hlíně a hlavně to vypadá krásně v interiéru.

Vypěstovat si můžete i fazolky, kaštany a různé druhy ořechů

Klíčící talířek s rostlinou jako stylový doplněk vaší domácnosti.

Pomocníci pro vaše domácí pěstování

Leave a Reply

Your email address will not be published.