Jak se slaví Velikonoce za oceánem? Podívejte se s námi do Glassor eshopu v Americe

Náš pravidelný velikonoční seriál pokračuje. Minulý týden jsme nakoukli do Francie. Před námi je ještě sousední Německo a nakonec se podíváme do České Republiky, do Liberce. Dnes si představíme naší pobočku v Americe o kterou se stará Tomáš Tichý se svojí ženou Laurou. Ti nám přiblíží jak se svátky jako jsou Velikonoce slaví v Americe a jaké jsou jejich tradice a zvyky.

Tomáš s Laurou v jejich společném domově v Ohiu.

Tomáš s Laurou se s láskou starají o náš eshop a sklad v Americe. Žijí ve státě Ohio ve městě Cleveland, kde mají domeček a naše ozdoby tam najdete ve velkém skladu ze kterého se odesílají do celé Ameriky. Za tu dobu co se o náš americký Glassor starají, jsme se dostali na velmi zajímavá místa. Za zmínku stojí veletrh NY NOW v New Yorku nebo Heritage days na české ambasádě ve Washingtonu, který měl opravdu velký úspěch a my máme radost, že díky těmto událostem můžeme řemeslnou tvorbu z České Republiky ukázat celému světu.

Takové fronty se stáli před českou ambasádou ve Washingtonu na dnech českého a slovenského dědictví. O ručně foukané a malované ozdoby od Glassoru byl velký zájem.

Velikonoční svátky v Americe

Jako všechny svátky slaví Američané v rodinném kruhu a potrpí si na bohatou výzdobu. Hlavními symboly jsou barevná vajíčka a zajíčci. Stejně jako ve Francii rodiče schovají vajíčka plná cukrovinek po zahradě a děti je pak hledají a předhánějí se kdo našel více vajíček s čokoládou.


Volný den mají v pátek a hlavní svátek se slaví v neděli, kdy jsou velmi navštěvované mše v kostelech. Následují hostiny plné pečené šunky, brambor a zeleniny.

Kutálení vajíček v Bílém domě

Každé Velikonoce se v Bílém domě pořádá slavnost kutálení vajec z kopce, tzv. Easter egg roll. Vyhrává ten, kdo vajíčko odkutálí nejrychleji a po cestě se mu nerozbije. S touto oblíbenou události přišel v roce 1878 President Rutherford B. Hayes a od té doby se jí účastnil každý americký prezident se svojí rodinou.


Na tuto akci se každý rok vyrobí až 100 tisíc dřevěných vajíček se speciálním designem. Tyto kousky se pak stávají sběratelskou záležitostí.

Dalšími oblíbenými akcemi jsou například velikonoční průvody, které se každý rok pořádají v New Yorku či San Francisku.

Skleněné kraslice od Glassoru

Naše skleněná vajíčka bohužel kutálet z kopečku nemůžete ale vytvoříte s nimi krásné dekorace, které vám přinesou tu pravou velikonoční atmosféru. Jak na našem českém, tak i americkém eshopu vybírejte z velikonočních kolekcí, které neustále doplňujeme. Skleněné kraslice a Velikonoce k sobě patří. ♡

Leave a Reply

Your email address will not be published.