Bavorské Velikonoce plné barev

V třetím díle našeho velikonočního speciálu se podíváme do německém Bavorska, kde prodáváme ozdoby v krásném obchůdku Glassor. Naší německou pobočku vedou Martin a Drahuška Vlasákovi.

Nový obchod Glassor v Rohru v Německu, kde prodáváme naše sklěnené vánoční ozdoby.
Drahuška s ozdobami Glassor

Německá pobočka Glassor se loňského roku zabydlela v malebném bavorském městečku Rohr in Niederbayern. Toto město leží v blízkosti Regensburku a do Mnichova je to co by kamenem dohodil. Bavorsko  je úzce spjato s českou historií. V roce 1946 se v Rohru usadili benediktinští mniši z českého kláštera Braunau  – tedy z Broumova. Svůj nový klášter zasvětili sv. Václavu  a založili zde Gymnázium Jana Nepomuckého, které je dnes považováno za velmi prestižní.


V obchůdku zastihnete hlavně Drahušku. Stará se o provoz a naše německé zákazníky. Jejím velkým koníčkem je výroba sýrů, kterými nás v Německu pohostila, když jsme poprvé přijeli. Musíme přiznat, že jsou opravdu excelentní.

Masopust – to jsou průvody, dobré jídlo a pivo

– zdroj Pinterest

Samotné velikonoce začínají Masopustem – Fasching. Je to  období mezi Vánocemi a postní dobou. Každé město i vesnice zde pořádá svůj vlastní průvod v maskách, jehož se účastní i obyvatelé z celého širokého okolí.

Griluje se především vepřové maso, klobásy, ryby a vše se spláchne bavorským pivem. Malé rodinné pivovary tu najdete snad na každém kroku. Ze sladkostí jsou v tomto období nejoblíbenější koblihy – Krapfen, které jsou plněné nejen marmeládou.


Po tomto období oslav a tancovaček přichází období půstu, které vrcholí Velkým pátkem. Dodržuje se přísný půst, především se všichni vyhýbají masu. Na Zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma. Z Říma přiletí na Bílou sobotu a ukončí křesťanům půst. Sousedé a rodiny se scházejí ke společnému jídlu. Nesmí chybět hovězí nudlová polévka, maso s bavorským knedlíkem, červeným zelím a samozřejmě místním pivem. Na slavnostní tabuli mají místo i sladkosti, podobně jako u nás mazanec, beránek a koblihy.

Německá tradice zdobení stromků malovanými kraslicemi. Volker Kraft zdobí velikonoční strom již 45 let. Na stromě visí 10 000 ručně malovaných vajíček. – zdroj Pinterest

S pomlázkou v Barvorsku nepochodíte. Můžům by se možná tato tradice líbila ale pro ženy je šlehání proutkem barbarské zacházení. Bavorsko je především katolické. Hned jak místní uklidí vánoční výzdobu, začínají své domy zdobit velikonočními dekoracemi. Těm vévodí velikonoční zajíček a barevná vajíčka.


Na nadcházející svátky se těší především děti. V neděli na Hod boží je obdarovává zajíc. Podle tradice hledají ráno v trávě velikonoční vajíčka. Velikonoční svátky znamenají v Německu  více volna. Kromě Velikonočního pondělí se nepracuje ani na Velký pátek. Školáci navíc mají dvoutýdenní prázdniny.

Milujete barevné dekorace? U nás si vyberete ♡

Leave a Reply

Your email address will not be published.