Velikonoce v zemi vína, dobrého jídla a francouzské pobočky Glassor

To jste věděli, že má Glassor svého eshopového bráchu ve Francii? V cestovní velikonoční sérii se podíváme do všech poboček Glassoru. Nejdříve navštívíme Francii, poté Ameriku, Německo a nakonec se podíváme na naší základnu v Liberci v České Republice. Jak se slaví Velikonoce v zahraničí? Pojďte s námi objevit zvyky, tradice jiných kultur a osvěžit si ty naše.

Vždy usměvavá Martina se skleněnými ozdobičkami Glassor
Martina na vánočních trzích v La Rochelle

O naší francouzskou pobočku se stará Martina Hillairet. Zastane celý tým a stará se o kompletní eshop, zákazníky, expedici i marketing. Je nesmírně pracovitá, zapálená a díky ní naše ozdoby najdete například i na francouzském westwingu. Bydlí v nádherném městečku Charente-Maritime kousek od města Cognac. V tomto kraji najdete i pevnost Boyard , kde se natáčela naše oblíbená soutěž. Občas nás přijede pozdravit do Liberce a vypráví nám, jaký dobroty mají ve Francii a my jen tiše závidíme. Když Martina neprodává ozdoby, ráda se věnuje malbě a chodí na tůry nebo na kolo. Moc ráda se taky stará o svůj dům a pořád vymýšlí jak ho vylepšit.

Velikonoční svátky ve Francii

Francouzsky se Velikonoce řeknou Pâques. Je to po Vánocích nejdůležitější a nejoblíbenější svátek, hlavně pro děti. Na Velký pátek všechny zvony odlétají do Říma a tak po celý víkend neuslyšíte zvonit ani jeden kostelíček.

– zdroj Pinterest

Zvony se vrátí plné čokolády a dobrot, které rozhazují do zahrad po celé Francii. Děti je pak v pondělí ráno hledají v trávě. Říká se tomu Chasse aux oeufs, honička v trávě. Této zábavy se účastní celá rodina, sousedé se scházejí a společně tráví tento sváteční den. Hledají se čokoládová vejce a děti soutěží o to, kdo jich najde co nejvíce. Všechny cukrárny jsou kolem Velikonoc v pohotovosti a tento svátek je hlavně ve znamení čokolády na všechny možné způsoby.

– zdroj Cuisineactuelle

Hlavní velikonoční symbol je stejně jako u nás vejce. Dále pak zajíčci, kuřátka a kostelní zvony. Ty v neděli ve Francii zazní po celé zemi a oznámí tak zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Francouzskou specialitou bylo vždy výborné jídlo. O sváteční neděli se obědvá jehněčí pečeně, která se peče minimálně 3 hodiny. Jako příloha se podávají brambory a zelené fazolky.

Martiny velikonoční dekorace

Martina si ani o velikonocích nenechala ujít příležitost si to doma vyzdobit. Z našich jarních kolekcí si vybrala porcelánově bílé kraslice s malovanými dekory. Barevné, folklórní motivy jí vnesou do francouzského domova trochu tradiční české kultury a krásně jí to doma rozveselí.

A kam se podíváme příští týden?

Nakoukneme do naší americké pobočky v Ohio na východě spojených států. Jak se slaví Velikonoce za velkou louží? A jak se Glassor dostal z Liberce do Ameriky?

Sledujte nás.

Malované kraslice najdete v naší barevné nabídce ☼

Leave a Reply

Your email address will not be published.