Nadační ozdoba – pomáháme chránit outloně na Sumatře

Je nám ctí představit vám nový přírůstek do rodiny našich nadačních ozdob. Jedná se o figurku outloně ‑ na první pohled roztomilého, neobyčejně zajímavého a dokonce jedovatého primáta. Outloň má obrovské, hluboké oči a huňatý kožich. Právě jeho roztomilost z něj bohužel dělá lákavý cíl pytláků, kteří outloně loví a rozprodávají po celém světě jako domácí mazlíčky. Kvůli tomu se populace outloňů zmenšují. Rozhodli jsme se pomoci prostřednictvím spolupráce s organizací https://www.kukang.org/cs/, která na Sumatře outloně chrání před pytlačením například zaměstnáváním pytláků, podporou farmářů, vzděláváním dětí i bojem proti ilegálnímu obchodu se zvířaty.

Podobně jako v případě figurky mořské želvy, která je oblíbenou ozdobou v naší nabídce od roku 2021, také nápad podpořit outloně vlastní figurkou přišel společně s Viktorkou Seifertovou a její maminkou.

Od návrhu po hotovou figurku ušel outloň dlouhou cestu

Celý proces zrodu nové nadační figurky trval víc než rok. Nejprve vznikl návrh naší designérky Marianny, která, jak sama přiznala, musela nejdřív sama zapátrat, jak takový outloň vlastně vypadá.  „Snažím se vždycky správně pochopit celý projekt a zachytit, co má daná ozdoba vyjadřovat. U outloně byly tím nejdůležitějším aspektem jeho veliké, smutné oči. Chtěli jsme, aby byl roztomilý, ale zároveň vzbuzoval v lidech lítost. Aby ozdoba vyvolávala emoce,“ popisuje začátek spolupráce na nové figurce s Viktorkou Marianna. „Původně jsme chtěli, aby měl zvednuté pacičky, což je pro něj typická pozice, když je vyděšený. Ale materiál by to nedovolil. Tak je schoulený na větvi.“

První návrh a hliněný model na formu.

Nakreslený návrh pak formař převádí do hliněného modelu. Následně se dle složitosti figurky vyrobí buď keramická anebo železná forma, do níž foukač ozdobu nafouká. Poté se ozdoba stříbří a na řadu přichází práce malířek. Také dekorování má několik fází od návrhu různých barevných variant, přes zkoušení, co ozdobě takříkajíc nejvíc sedí, až po praxi samotných malířek, které se podobně jako foukači musí s novou ozdobou naučit pracovat. „Naši foukači a malířky po pravdě moc nevítají, když vymýšlím něco nového,“ směje se Marianna. „Nějaký čas trvá, než se tu ozdobu naučí. A když to konečně umí, tak obvykle přijdu s něčím novým. Jsou skvělí, že to se mnou vydrží,“ oceňuje.

Viktorka Seifertová s nadační ozdobou outloně.

Koupí skleněného outloně přispějete 150 Kč na jejich ochranu

Figurka outloně je velká 10×5 cm a je malovaná lesklými barvami s detaily ze třpytivého posypu. Outloň má propracovaný obličej a sedí na listnaté větvi. Je malovaný do nejmenšího detailu. Můžete si všimnout drápků, chlupaté srsti i typických velkých očí. „Vždycky se snažím najít nějakou rovnováhu mezi tím, jak to zvířátko vypadá reálně, a tím, že je to vánoční ozdoba, která je ze skla. Musí být lesklá, trochu se třpytit,“ popisuje Marianna.

Outloň je naší pátou ozdobou, která pomáhá. 150 Kč z každé prodané figurky putuje tentokrát na podporu organizace The Kukang Rescue Program.

Tým Decor by Glassor s Viktorkou Seifertovou a nadačními ozdobami.

Obava, zda si český zákazník vpustí mezi své tradiční vánoční motivy foukaná exotická zvířátka, se dávno rozplynula, a tak bychom v budoucnu naši řadu nadačních ozdob znovu rozšířili. Horkým adeptem je například kriticky ohrožený luskoun. Co vy na to?

Děkujeme, že pomáháte s námi!

Podpořte i vy koupí nadačních skleněných ozdob

Leave a Reply

Your email address will not be published.