Historie skleněných ozdob: jak se dříve zdobily vánoční stromečky?

Zdobení stromečků zdaleka není tak dlouholetá tradice, jak by se mohlo zdát. Tolik známou a zažitou vánoční tradici byste před 100 lety těžko hledali v každé domácnosti. Víte jak se zdobili stromečky před skleněnými ozdobami? Pojďte se s námi vydat na prohlídku bohaté historie vánočních dekorací a výroby skleněných ozdob nejen v Čechách.

Vánoce ve středověku

Pár století trvalo, než křesťané začali slavit svátek narození Ježiše Krista, tedy Vánoce. První zmínky by jste našli již ve 3. století n.l. ale všeobecně se Vánoce slaví od 7. století. Způsob oslav se napříč historií měnil a lišil se také kraj od kraje. Ve středověku by jste stromeček s ozdobami nenašli. Lidé si připomínali narození Krista stavěním betlémů z kukuřičného šustí. Večeře byly prosté, korunovala Vánočka a sladká jablíčka. Při dlouhých a tuhých zimách si lidé chtěli do světnic přinést trochu zeleně, života a přírody. Zdobily si tak místnosti větvičkami jehličnanů, předchůdci vánočních stromků, jak je známe již dnes.

Stromeček plný dobrot

Nejstarší zmínka o ozdobeném vánočním stromku pochází z roku 1570 ze severu Německa. V domově dětí pro řemeslníky zde nazdobili stromek jablky, ořechy či preclíky. Děti si pak dobroty po skončení svátku mohly sníst. V průběhu následujících 100 let se vánoční stromek rozšířil do zámožných rodin po celém Německu. Nechyběly svíčky, barvené ořechy či cukrové figurky andělíčků. První ozdobenou jedličku v Čechách vystrojil jako překvapení pro své přátele ředitel Stavovského divadla Johann Karl Liebich.

První skleněné ozdoby

Říká se, že první skleněnou ozdobu vyfoukl jistý sklář z Goetzenbrucku v polovině 19. století. Toho roku se urodilo velmi málo ovoce, takže stromečky nebyly čím ozdobit. Sklář vyfoukl jednoduchý tvar jablka ze skla a stromek skleněnými jablky ozdobil. Nápad se ujal a vznikla z něho tradice, která formuje naše prožívání svátků dodnes.

Ozdoby se nejdříve vyráběly v německém městě Lausche, které se později stalo světovým centrem výroby skleněných ozdob.

Ke konci 19. století móda vánočních stromků zasáhla již celou Evropu i USA. Ovoce, plody a domácí ozdobičky začaly pomalu nahrazovat skleněné baňky. Vycházely příručky, jak stromky správně zdobit a pro skláře začaly zlaté časy.

Sláva českých sklářů

Do první světové války se u nás foukaly pouze skleněné, duté perle. Nejvíce se vyrábělo v Jizerských horách a v Krkonoších. Expedovalo se v obrovském množství do Indie. Tato ruční práce uživila v horách na 4000 lidí. Z dutých perliček se začaly vyrábět i vánoční ozdoby různých barev a tvarů. Bohužel po válce přišel úpadek a většina sklářů se foukáním perel neuživila. Krize zasáhla všechny oblasti, mzdy klesly až o 80 procent a z původních tisíců foukačů zbylo pár stovek či desítek stále tvořících.

Z této nepříjemné situace skláře dostaly právě skleněné ozdoby německého typu. Sklářský ústav v Hradci Králové dovezl německého odborníka na foukání ozdob, který zaštítil školení pro 10 foukačů a 5 malířek skleněných ozdob. Vzniklo tak první Sklářské družstvo pro výrobu foukaných vánočních ozdob. Zatímco dříve se ozdoby dovážely do Čech z Německa, od 30. let naopak exportovaly a zaměstnávaly čím dál více lidí. Vyhlásila se soutěž, kde vítězný návrh dekoru měl odlišit nové české od těch německých ozdob. Apelovalo se na občany aby nekupovaly německou výrobu ale podporovaly tu českou. Díky státní podpoře se tento sklářský obor stal jediným příkladem, který během světové ekonomické krize vzkvétal. České ozdoby získaly ocenění na výstavách v Bruselu, či v Paříži a dodnes si drží renomé kvality a skvělého zpracování.

Udržení tradic

V Glassoru si zakládáme na naší výrobu a precizně namalované ozdoby jsou toho jasným důkazem. Držíme se tradic, vycházíme z bohaté historie ale nezůstáváme pozadu. Každý rok připravujeme nové kolekce, které drží krok se současnou dobou. Jsme moc vděční, že stále více lidí podléhá kouzlu skleněných ozdob. Dáváte nám tak inspiraci tvořit dál.

Leave a Reply

Your email address will not be published.