Zázraky přírody: 5 tipů pro šťastné a ekologické Vánoce

Příroda je jedním z našich hlavních zdrojů inspirace. Vánoční ozdoby vychází z tvarů nejrůznějších plodů a dekorují se ornamenty květin a lístků. Lidé si tak odpradávna připomínali krásy přírody i v zimních měsících, kdy vše zakrývala bílá peřina.

Kolekce Zázraky přírody se drží zemitých tónů nejčastěji v různých odstínech hnědé, či zlaté. Působí uklidňujícím až nostalgickým dojmem. Pokud máte doma starší ozdoby a rádi by jste si doplnili výbavu, je tato kolekce přímo pro vás. Retro ozdoby sov, houbiček a šišek jsou klasiky, kterými snadno vyplníte prázdná místa na svém stromku.

Plody a zvířátka doplňují baňky s motivem větviček. Velmi jednoduchý, přesto krásný ornament se stal jedním z našich nejoblíbenějších dekorů a zazářil taktéž na mezinárodním veletrhu Christmasworld ve Frankfurtu, kde byl vybrán mezi hlavní trendy nadcházející sezóny.

Protože si naší přírody a planety vážíme, nechceme aby vánoční svátky byly časem konzumu a peněz bez rozmyslu. Přinášíme vám několik tipů, jak prožít Vánoce v souladu s naší přírodou a užít si tak svátky klidu a pohody ekologicky.

5 tipů pro šetrnější Vánoce

  • Stromeček v květináči – nejekologičtější varianta vánočního stromečku doma. Místo nakupování a vyhazování stromku každý rok, pořiďte si stromeček, který můžete po svátcích zasadit a darovat mu tak život. Potřebuje trochu více péče ale stojí to za to. Důležité je klimatizovat strom na teploty při přesunu do bytu, i nazpět do volné přírody. Milou alternativou jsou také malé vánoční stromky v kokedamě. Můžete si je pověsit i v malém bytě a po Vánocích je zasadit. Vánoční kokedamy najdete například od Kokedamích maminek tady.
  • Dárky – méně je někdy více. Přemýšlejte nad každou věcí, kterou budete k Vánocům kupovat. Jak se vyráběla, jak se k vám dostala a co s ní bude obdarovaný dělat. Nekupujte zbytečnosti z nutnosti. Skvělé jsou dárky jako lístky do divadla, či sportovní zážitky. Velmi oblíbené jsou i jedlé dárky. Domácí granola v pěkné dóze nejen potěší ale obdarovaný dárek smysluplně využije i s obalem. Nepřijde tak ani kousek materiálu nazmar.
  • Sváteční hodování s rozumem – vyvarujte se žaludečním problémům z přejídání masem a cukrem. Kupujte lokální potraviny z evropského prostředí, které necestovali půl světa do vašeho oblíbeného obchodu. Kvantitu nahraďte kvalitou a vařte hlavně nemraženými surovinami. Omezte červené maso, které můžete nahradit například rybami a balenou vodu nahraďte kohoutkovou s trochou citrónu a máty. Omezíte tak spotřebu obalů. Nabídka bezobalového nakupování se rozšiřuje i po České Republice. Najděte si možnosti nakupování ve vašem okolí, připravte si dózy a krabičky z domova a hurá na nákupy.
  • Omezte jízdu autem – během svátků se zvyšuje využití automobilů až o 50%. Všechny ty nákupy a návštěvy příbuzných dávají zabrat našemu životnímu prostředí. Zkuste využívat více hromadnou dopravu, vlaky či autobusy. Pokud opravdu musíte urazit velké vzdálenosti, zkuste nabídnout spolujízdu na portálů Blablacar. Uděláte tak někomu radost a využijete prázdného místa ve vašich autech.
  • Recyklujte a recyklujte – schovejte si balící papíry, nebo si z nich něco hezkého vyrobte. Všechny nepotřebné dárky darujte dále, třeba se dostanou k lidem, kteří je budou potřebovat. Nepotřebné oblečení dejte do textilních kontejnerů a věci můžete poslat dál na tzv. Swapech, kde si lidé věci vyměňují.

A na závěr to nejdůležitější ♥

Zdobte skleněnými a přírodními ozdobami. Zapomeňte na plastové ozdoby. Ani jedna se nevyrobí v České Republice a dováží se drtivou většinou z Asie. Je to obrovský průmyslu a nikdy si nemůžete být jistí, kdo vaše ozdoby vyráběl. Plastové ozdoby asi nebudete dědit po generace a ze symbolů rodiny se tak stane jen další odpad. Naše skleněné se vyrábí v malé výrobně na severu Čech a ke každé ozdobě přistupujeme s maximální pečlivostí. Skleněné ozdoby od nás nakupujete již několik let a my jsme rádi, že oceníte ruční práci a individuální přístup. Děkujeme!

Leave a Reply

Your email address will not be published.