Macramé – od uzlíku k tapisérii

Drhání uzlíků neboli macramé se těší čím dál větší oblíbě. Uzlíkové dekorace k vám domů zavanou nádech exotiky a uvolněný styl východní kultury. Během pár večerů si vytvoříte závěsné popruhy na květiny, či lapače snů nad postel. Při tvoření si aktivně odpočinete a ještě budete mít radost z nového kousku do vaší domácnosti.

Drhání v Americe v 70. letech – zdroj Denverpost

Kde se vzalo macramé?

Svoji cestu k motání uzlíků si našla snad každá země. Historie sahá do arabských zemí odkud Maurové přinesli tuto techniku do Evropy ve 13. století. Ve středověku se vázaly třásně na kobercích a z hedvábných či lněných nití se drhaly krajky. Po celém světě a hlavně v Americe se macramé rozšířilo díky námořníkům, kteří si drhali sítě na spaní, či opasky.

V 70. letech nastal boom, který drhání dostal do téměř každé domácnosti. Stalo se z něj především hobby, které předčilo i pletení, či háčkování. Nejčastěji se drhalo z juty, či ze sisalu. Macramé výrobky ovládly všechny markety a vy tato léta možná znáte z vyprávění babiček. I u nás se drhalo ve velkém. Opasky, náhrdelníky, kabelky, velké jutové panny na zavěšení na zeď, či sedící sovičky na větvičce. Na půdách bychom těchto výrobků našli jistě spousty. Co bylo včera retro, je dnes opět v kurzu. Tato krásná ruční technika se vrátila v nových podobách, materiálech i barvách. Tak už vás to chytlo?

Závěsný lapač snů od naší šikovné kolegyně Šárky

Jak jsme motali uzlíky – drhané závěsy na zeď

Protože se rády učíme novým věcem a nechaly jsme se inspirovat fotkami, kterých je teď plný Pinterest, techniku macramé jsem si vyzkoušely. Naše šikovná kolegyně Šárka (kterou jsme představili v předešlém článku) si z našeho eshopu vybrala zlaté kružnice, které jí dobře posloužily jako základ k drhání.

Zlaté kružnice na macramé najdete TADY

V setu zlatých kružnic najdete dvě velikosti. Můžete si tak vybrat průměr vaší dekorace, či obě kružnice spojit a vytvořit tak originální dílo na vaší zeď. Kružnice má zlaté očko k zavěšení a také k upevnění během samotného drhání. Jednoduše si ji můžete přivázat třeba na opěrku židličky a začít.

Macramé kulatý rámeček z modré příze

Šárka si se svými výtvory na zlatých kružnicích opravdu vyhrála. Používala bavlněné provázky určené přímo pro macramé. Z velké kružnice udrhala cihlově hnědý závěs v indiánském boho stylu. Z té menší vytvořila modrý rámeček, který si můžete jen tak zavěsit na zeď, či do něj vložit malé zrcátko. Co na její výtvory říkáte?

Líbí se vám macramé? Zvládnete to i vy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.