Poštovní vánoční známka – příběh naší zelené baňky

Máte rádi pohlednice a originální vánoční přání? Email, či zpráva na Facebooku se pohlednici v poštovní schránce nevyrovná. Když nás oslovilo Heyduk, Musil & Strnad grafické studio, že by rádi zakomponovali jednu z našich ozdob na poštovní stránku, měli jsme velikou radost. Poprosili jsme je o krátký příběh, jak poštovní známka s vánoční ozdobou vznikala.

Známková tvorba České pošty v roce 2018 oslovila Filipa Heyduka k navržení dvoudílné série známek s vánoční tématikou. „Chtěl jsem zobrazit české Vánoce v širším kontextu, napadlo mě skládat k sobě podobné tvary symbolů Českých Vánoc.“ dodává pan Heyduk.

Návrhů bylo více, ale nakonec vyhrála známka s motivy “vánoční ozdoba / jablko“ a “slaměná hvězda / linecké cukroví”.  Motivy měly být podobné nejen tvarem, ale i barevně. K zelenému jablíčku se tak nabízela skleněná baňka v zeleném dekoru. I když pan Heyduk sbírá tradiční české skleněné ozdoby již delší dobu, neměl žádnou skleněnou kouli v zelené barvě.

Oslovil tradičního výrobce českých skleněných ozdob – naší výrobu Glassor. Vybrali jsme z naší široké nabídky zelenou baňku s tradičním malovaným dekorem, která zelené jablko krásně doplnila. Známky se vydaly v arších po 50 kusech, tisk zajistila Poštovní tiskárna cenin v Praze.

Pokud se vám známky s vánoční tématikou líbí tak jako nám a rádi by jste ozvláštnili své vánoční pohlednice, najdete je ke koupi na tomto odkazu: https://www.filatelieceskoslovensko.cz/Vanoce-cukrovi-a-jablko-d4665.htm

Mrkněte na naší další inspiraci v zelené barvě

Leave a Reply

Your email address will not be published.