První workshop letošního roku – přijďte si k nám ozdobit valentýnský bento dortík!

Už příští pondělí se v Decor by Glassor uskuteční první letošní workshop. S talentovanou cukrářkou Veronikou Urbánkovou si společně nazdobíme valentýnský bento dortík, kterým můžete obdarovat kohokoliv, na kom vám záleží. A že Valentýna neslavíte? Obdarovat své blízké přeci můžete kdykoliv! Cukrářský workshop se uskuteční 13. února od 17 hodin přímo v naší liberecké prodejně a stále se můžete přihlásit.

Veronika a její svatební sweetbar

„Často si lidi řeknou: Co je na tom? To zvládnu doma taky! Jenomže ono je to docela složité,“ usmívá se nad tématem amatérského zdobení dortů cukrářka Veronika Urbánková. Sama si metodou pokus ‑ omyl prošla mnohými cukrářskými zkouškami, až se vypracovala na profesionálku, která si plní sen a nově otevírá své Sladké studio v Hrádku nad Nisou. A v předvečer svátku svatého Valentýna se s vámi podělí o tipy na efektní nazdobení bento dortu ‑ malého dortíku pro zhruba dvě osoby.

Veroniko, jak bude váš pondělní workshop probíhat?

Bude se konat v nádherných prostorách prodejny Decor by Glassor na Sokolovském náměstí. Drobné občerstvení, káva a dobrá nálada jsou samozřejmostí! Nejdřív si na papír načrtneme, jak chceme, aby náš dortík vypadal. A pak už se vrhneme na věc. Zdobit budeme dortíky o průměru 14 cm, které pro účastníky workshopu upeču předem. Každý dostane svůj semi ‑ naked dort, což znamená, že bude prosvítat korpus a dort bude částečně obmazaný krémem.

Na jaké chutě se můžeme těšit?

Tmavý čokoládový korpus, vanilkový krém z mascaropne se šlehačkou a mezi vrstvy přijde rozvar z lesního ovoce.

Jak budeme následně dorty zdobit?

Připravím máslový krém, který si účastníci workshopu sami nabarví. S odstínem samozřejmě pomůžu, aby to nebylo přeplácané. Pak si dortík obmažeme. Jsou na to různé špachtličky a fígle. Ráda poradím, jak na to. Máslový krém bude připravený i na zdobení. Dále královská glazura, různé cukrové posypky, pusinky, které předem upeču, sušené růžičky a podobně. Každý bude mít možnost ozdobit si dortík podle sebe.

Takže si na své přijdou úplně všichni? Milovníci minimalismu i zastánci křiklavých, pestrobarevných dortů?

Věřím, že ano. Chci, aby si každý udělal dortík podle sebe, ale zároveň aby byl hezký a vkusný. Pokusím se všechny navést tak, aby se to vše skloubilo dohromady. Aby si každý vytvořil nejen dobrý, ale i krásný dort. Ten si účastníci workshopu následně odnesou v hezké, dárkové krabičce převázané mašličkou. A dostanou k tomu i prskavku, aby to byl dárek dotažený do detailu (úsměv).

Jaká je vaše cukrářská cesta?

Vždycky jsem byla kreativní duše. Na střední jsem vystudovala architekturu a design. Následovala vysoká škola textilní a následně jsem se upíchla jako kuchařka v bistru. Také jsem strávila tři měsíce ve Španělsku, kde mě chytlo vaření. Postupně jsem se sama doma naučila různé cukrářské techniky. Známí a kamarádi si ode mě začali objednávat dortíky a tím to všechno začalo. Hodně mě to nakoplo a říkala jsem si, že by mi to mohlo jít. Je to skloubení designu a jídla, co mám ráda.

A teď si plníte sen.

Ano. Zařizuji vlastní provozovnu v Hrádku nad Nisou a přijde mi to neskutečné. V lednu jsem měla projekt na Hithitu, kde se povedlo vybrat vše, co jsem potřebovala. A za to všem strašně moc děkuji. Teď nakupuji spotřebiče a buduji. Do budoucna bych chtěla udělat o víkendech nějaké sladké okénko, aby lidi viděli a hlavně ochutnali, co peču. Strašně se na to těším!

Veronika Urbánková

Dotáhněte své pečení do detailu

Leave a Reply

Your email address will not be published.