Mixér, skleničky, peníze. Aneb čím obdarovat novomanžele?

Držíte v rukou pozvánku na svatbu a netušíte, co svatebčanům koupit za dar? Mnohdy jde třeba o kamarády a známé, o jejichž vkusu toho zrovna moc nevíte. Jindy jde zase o přátele, kteří mají zdánlivě vše, všude byli a nic je nepřekvapí.

Takže co s tím? Úvahy často končí rozhodnutím koupit pěkné svatební přání a připojit k němu peníze na svatební cestu. Ale kolik? Je tisícikoruna málo nebo tak akorát? Jak pro koho a jak kdy. Nejsou pak tedy peníze ještě větším problémem než třeba kávové lžičky?

Žijeme v době, kdy si můžeme dopřát prakticky cokoliv. A to u svatebních darů bývá pomyslné „jádro pudla“. Lidé se dnes ve většině případů neberou v nějakém extrémním nedostatku, takže časy, kdy se na seznamy psaly předměty jako mixér, sada hezkých skleniček nebo příbory, jsou už dávno pryč. Ze zkušeností s realizací svateb plyne, že většina nastávajících manželů svým hostům už dopředu píše do pozvánek jasný návod: chcete-li kupovat svatební dary, bude lepší se vyhnout faux pas a věnovat raději peníze.

Hlavně to nemuset vystavovat

Člověk by si skoro mohl myslet, že tím pádem jde dnes všem už jenom o peníze. Dokonce i na svatbě! Pídil se ale už někdo po skutečném důvodu, proč nastávající manželé chtějí raději peníze? Abychom našli odpověď, vyrazili jsme do terénu na malý průzkum mezi našimi známými a zeptali se jich, co by si přáli za svatební dary. A jelikož jsme firma vyrábějící skleněné ozdoby, tak jsme s sebou vzali i naši svatební kolekci jako alternativu k penězům. Jaký byl výsledek?

Oslovili jsme celkem 7 nastávajících manželských párů. Z nich celkem 6 svým svatebním hostům už v pozvánce navrhlo, že místo věcných darů uvítají raději peníze. Důvod? „Především se chceme vyhnout nechtěným darům a hlavně odlišnému vkusu. Peníze nám pak pomohou zaplatit svatební cestu.“ Druhá část odpovědi nás pobavila, ale je vlastně přirozená. Nastávající manželé se totiž také děsili darů, které by pak dárci chtěli u nich doma vidět. „Není nic horšího, než když k vám někdo přijde a ptá se, kde je ta krásná váza, kterou jste dostali vloni? A přitom sama víte, že už je dávno v popelnici,“ svěřila se nevěsta Míša. Sedmý pár to měl jinak – čekají rodinu, dary se tedy zaměřily na výbavu pro dítě.

Poté jsme párům představili naši svatební sadu, kterou na přání zákazníků sestavujeme na míru. Reakce? U všech sedmi párů kladné. Především proto, že jde o trvalou věc, spojenou s tématem Vánoc a rodinné pohody. Budoucím nevěstám se líbila bílá barva, jeden z mužů zmínil jako výhodu možnost dokupovat vánoční dekorace se jménem podle toho, jak se rodina bude rozrůstat. Jako bonus jsme si pro pár, který čeká rodinu, přichystali také naši speciální kolekci Moje první Vánoce.

Co tedy novomanželům darovat?

Odpověď je jednoduchá. Buďte originální a spojte dva nápady v jeden. Pokud si novomanželé přejí peníze, je dobré jejich přání naplnit. Ale abyste se nemuseli cítit nepohodlně kvůli výši daru, můžete využít svatební set našich vánočních ozdob, který bude Vaše přátele provázet po mnoho let v tu nejkrásnější část roku. Vánoční ozdoby samy o sobě rozdávají radost, což ocení také obdarovaný pár. S takovým dárkem se totiž budou sami rádi chlubit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.