Velikonoční tradice v Česku- malované kraslice, pomlázky a pečení beránci

A je to tu! Náš velikonoční seriál finišuje v naší domovské pobočce v Liberci. Během 4 týdnů jsme navštívili všechny naše pobočky ve Francii, v USA a v Německu. Přiblížili jsme si velikonoční tradice v zahraničí a dnes si osvěžíme ty naše české.

Naší základnu značky Glassor najdete ve žlutém rohovém domku v libereckých uličkách pod Ještědem. Máme zde kancelář a naši prodejnu skleněných ozdob, která je celoročně otevřená. Celý tým Glassoru vede Kateřina Tichá. Díky její jasné vizi se značka stále posouvá kupředu a dostává se tak více do povědomí jak v České Republice, tak v zahraničí. Umí nás všechny motivovat tím správným směrem a její nakažlivý smích nás rozveselí na každé poradě.


Kdekdo by si mohl myslet, že po Vánocích čekáme na zimu, kdy nám začíná další sezóna. Opak je pravdou. Během roku vyrábíme kolekce, které se představují po Vánocích na veletrhu Christmasworld ve Frankfurtu. Pracujeme na nových projektech a nestále se rozšiřujeme, takže se firma po celý rok nezastaví.

Velikonoce v Glassoru

Že skleněné ozdoby nepatří jen Vánocům jsme pochopili již dávno. Každý rok s předstihem vytváříme novinky a spolu s vámi se těšíme na první jarní dny, kdy je odhalujeme. Po vánočních dekoracích je to příjemné osvěžení a my si užíváme práci s barvami, folklórními dekory a přírodou, která se pomalu probouzí ze zimního spánku.


Protože máme velmi šikovné malířky, nemusíme se bát složitých motivů a dekorů. Kraslice se nejdříve vzorují podle návrhů naší designérky a vzniknou tak desítky variant, ze kterých se vybírají ty nejkrásnější, které posléze zveřejníme na našem eshopu.

Nejen skleněné novinky jara 2019

Letos jsme si pro vás připravili novinky, které jsme rozdělili do 4 hlavních trendů letošního jara.

  • Folklór – staročeské motivy a dekory se stále více objevují v současných trendech a není se čemu divit, jsou nadčasové a v moderních interiérech vypadají nádherně
  • Malované Velikonoce – veselé motivy plné barev vycházejí z tradice malovaných barevných kraslic a ty k Velikonocům prostě patří
  • V moderním stylu – pro všechny, která mají moderní interiéry a libují si v minimalismu a ve střídmé barevnosti
  • Svěží jaro – s touhle kolekcí si domů přinesete kousek jara, zelená je symbol přírody a doma vám to krásně rozjasní

Velikonoční svátky v Česku

Velikonoce v České Republice jsou velice oblíbené jak u dětí, tak dospělých. Tradice se liší kraj od kraje a jejich rozmanitost je opravdu krásná a bohatá. Je to nejvýznamnější křesťanský svátek, který se u nás spojil s lidovými oslavami jara. Je to pohyblivý svátek a jeho datum připadá vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. Jejich úkolem je zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob a připravit se na znovuzrození přírody.

Vejce, symbol života

Vejce je odpradávna symbolem života, plodnosti a úrody. K Velikonocům tak neodmyslitelně patří. Ženy a dívky dávají malované kraslice koledníkům, kteří je „omladí“ pomlázkou z vrbového proutí. Barvy zde mají také svou symboliku. Červené vejce si má dívka nechat pro koledníka, na kterého si tajně myslí.


Na světe existuje nepřeberné množství technik jak velikonoční vejce zdobit. U nás se nejvíce zdobí voskem, jednoduchým barvením v cibuli, či řepě a drátováním. Dají se také ručně malovat, obtiskávat a polepovat např. kousky slámy. Nejtěžší technika je prořezávání samotné skořápky a vytváření složitých obrazců.

Svátky den po dni

Týden před Velikonoci začíná období, které se označuje jako pašijový týden. Každý den má svůj název a význam.
Pro křesťany je prvním důležitým dnem Škaredá středa, zato pohanské zvyky začínají již na Modré pondělí či Žluté úterý. Tyto dny se mají v domácnostech vymetat staré pavučiny a začínat s velkým jarním úklidem.


Škaredá středa nám připomíná Jidášovu zradu. V tento den byste se neměli škaredit. Podle pověr byste se potom škaredili každou středu následující rok. Na Zelený čtvrtek byste měli dbát o své zdraví a jíst vše, co je zelené. Čerstvou zeleninu a jarní listí, špenát, kopřivy či řeřichu. Velký pátek je den smutku, v tento den zemřel na kříží Ježíš a tak se pro něj konají obřady a drží přísný půst. Podle lidových pověr je tento den spojen s kouzly a mystikou. Zem otevírá své poklady a voda v lesních potocích se mění ve víno. Na Bílou sobotu se zvony vracejí z Říma. V domácnostech může začít ta pravá velikonoční příprava. Velmi často se v tento den bílilo a uklízelo. Chlapci začali s výrobou pomlázky a dívky se zdobením kraslic. Boží hod velikonoční je plný radosti a hodování. Peče se beránek, tradiční mazanec a oslavuje se zmrtvýchvstání Ježíše.

Velikonoční pondělí

V pondělí naše velikonoční zvyky vrcholí pomlázkou. Muži a chlapci jdou vyšupat děvčata, která jim dají odměnou velikonoční kraslice. Časem se k této odměně přidala i čokoláda a alkohol. V některých krajích mají na přestupný rok vyšlehat dívky chlapce a role si tak vyměnit. Na Moravě se zase dívky hážou do potoka, nebo polévají vodou. Někde se můžete setkat s kraji, kde chodí na koledu jak chlapci, tak děvčata. Šlehají pomlázkou na dveře domů a odříkávají velikonoční koledy. Pomlázka končí pondělním polednem a když k vám zabloudí nějaký koledník po poledni, můžete ho polít vodou a vyprovodit ho domů.

Jsme moc rádi, že se velikonoční tradice stále dodržují i když ve velkých městech pomalu ubývají. Je to krásný čas, kdy se rodina může sejít a strávit společné chvilky. Těší nás, že se naše skleněné dekorace tolik líbí a že Velikonoce oslavíte spolu s námi.

Za celý tým Glassor přejeme Veselé Velikonoce!

Leave a Reply

Your email address will not be published.